Meet the curator: Κωνσταντίνος Ρήγος

Meet the curator: Κωνσταντίνος Ρήγος

Ο Κωσταντίνος Ρήγος εκτός από χορογράφος, σκηνοθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του χοροθεάτρου Οκτάνα και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι πλέον και ο νέος curator του Utopia. Εδώ μας μιλάει για το νέο του project σε μία συνέντευξη που πρέπει να διαβάσετε.

Ο Κωνσταντίνος Ρηγός είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται συστάσεις. Xορογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης με δουλειές που τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης στη γενιά του, έχει υπογράψει πολυάριθμες παραστάσεις χορού και πολυσχιδείς δημιουργίες.

Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, διετέλεσε καλλιτεχνικός υπεύθυνος Χοροθεάτρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ίδρυσε στα 90s το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι παραστάσεις του έχουν αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς και έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 40 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.α., ενώ οι δουλειές του έχουν αποσπάσει εγχώριες και διεθνείς βραβεύσεις.

Και αν νομίζετε ότι ο χορός και η σκηνοθεσία μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Κωνσταντίνου Ρήγου τότε μάλλον δεν έχετε δει τις iconic φωτογραφίσεις που έχει κάνει για τίτλους από τη Vogue μέχρι το Marie Claire, ή την εικαστική του δουλειά για θεσμούς στην τέχνη όπως η Art Athina.

Το τελευταίο project του Κωνσταντίνου Ρήγου δεν είναι άλλο από το «Utopia @ Golden Hall»: ένα μόνιμο, πρωτότυπο, φουτουριστικό concept showroom με trending topics σε μόδα, ομορφιά, διακόσμηση και τεχνολογία, στο ισόγειο του Golden Hall, στο οποίο έχει τη θέση του curator.

Μέσα στο Utopia ο Κωνσταντίνος Ρηγός θα χτίζει και θα εξιστορεί μία μοναδική αφήγηση επιλέγοντας προϊόντα από όλα τα καταστήματα του Κέντρου που θα παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τεχνολογικά gadgets, προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν μία νέα εμπειρία retailtainment.

Κάθε εβδομάδα, ο Κωνσταντίνος θα υποδέχεται μία ξεχωριστή προσωπικότητα από την τέχνη, το lifestyle, το start-up community, την showbiz, τα media, τη μόδα, κλπ, και θα συνομιλεί live μαζί τους σε ένα ουσιώδες και περιεκτικό «οne-on-one talk», μια κουβέντα/συνέντευξη ανοιχτή στο κοινό για να την παρακολουθήσει ξεδιπλώνοντας έτσι μία ακόμα πτυχή του Utopia, το «Golden Hall: driving the conversation».

Πριν όμως επισκεφτείτε το «Utopia @ Golden Hall» ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον curator μέσα από το goldenutopia.gr.

Από που πηγάζει το όνομα «Magic / Magic Box» που έδωσες στη θεματική σου ενότητα στο Utopia @ Golden Hall;

Από μια ανάγκη για περισσότερη μαγεία γύρω μας, από την ανάγκη για την καθημερινή έκπληξη. Για το όνειρο και το απροσδόκητο. Το “Μagic Βox” με πάει πίσω στις πρώτες μουσικές, στις πρώτες κινήσεις, στις πρώτες λάμψεις. Όταν άνοιγες το μικρό μουσικό κουτί και η φιγούρα της μπαλαρίνας άρχιζε να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της.

Τι είναι αυτό που σε ιντριγκάρει σε ένα project σαν το Utopia;

Η δημιουργία ενός κλειστού χώρου επαφής του κόσμου με αντικείμενα, ήχους και αισθήσεις που άπτονται της καθημερινότητας, αλλά μας κάνουν ταυτόχρονα να ξεφεύγουμε από αυτήν. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σκηνογραφική προσέγγιση του Μαγικού Κουτιού αυτού, που μπαίνοντας μέσα του ανακαλύπτεις έναν άλλο κόσμο. Αλλά και εξωτερικά ακόμα λειτουργεί σαν μια “σειρήνα” που σε καλεί να το ανακαλύψεις.

Τι είχες στο μυαλό σου όταν επέλεγες τα προϊόντα που θα δούμε στο “Magic Box” σου;

Να δημιουργούν μια ιστορία, να έχουν μια αναφορά σε κάτι που μου αρέσει, ακόμα και να μπορώ να τα δω πάνω σε μια σκηνή θεάτρου, φορεμένα από κάποιον ρόλο. Αυτό για μένα είναι μαγεία. Κάθε τι δίπλα μας όταν ανεβαίνει στη σκηνή αποκτά μια καινούρια λάμψη και μαγεία, γίνεται μέρος ενός χαρακτήρα, μιας κατάστασης. Αυτά τα πράγματα αποφάσισα να βάλω μέσα στο “Magic Box” του Utopia @ Golden Hall.

Σε τι υπάρχει μαγεία στη ζωή/καθημερινότητα σου;

Στα πάντα, στο άνοιγμα των παραθύρων το πρωί στο σπίτι μου, στην καθημερινή πρόβα όταν νέες κινήσεις γίνονται πραγματικότητα και δημιουργείται το υλικό ενός καινούριου έργου. Στην επαφή με τους καλλιτέχνες και στην καθημερινή ανακάλυψη ότι τίποτα δεν είναι ίδιο ποτέ. Όλα μοιάζουν και όλα αλλάζουν! Αυτό είναι η μαγεία της καθε μέρας.

Θέλουμε να μας δώσεις τον δικό σου σύγχρονο ορισμό της πολυτέλειας.

Ηρεμία, αληθινή επαφή με ανθρώπους, χρόνος για σκέψη, χρόνος γενικότερα.

Ποιος είναι ο δικός σου προσωπικός λόγος που επισκέπτεσαι πιο συχνά το Golden Hall και θα το χαρακτήριζες ως τον απόλυτο shopping and leisure προορισμό;

Είναι όμορφος, κομψός, διακριτικός, είναι φιλικός. Δεν έχει αχανή έκταση, υπάρχει ένα όριο και αυτό μου αρέσει.

Πες μας 2-3 συναισθήματα ή συνειρμούς που θες να δημιουργήσεις στον κάθε επισκέπτη του “Magic Box” σου στο Utopia @ Golden Hall

Αναπόληση. Ενδιαφέρον. Έκπληξη.

Τι νιώθεις ότι θα μείνει χαραγμένο στον κόσμο που θα επισκεφτεί το “Magic Box” του Utopia @ Golden Hall;

Πιστεύω αυτό είναι κάτι πολύ προσωπικό. Ας ανοίξουμε ίσως ένα βιβλίο να μας γράφει ο κόσμος τι του μένει χαραγμένο στην μνήμη του φεύγοντας από το χώρο.

Θέλουμε να μας κάνεις ένα preview για τους καλεσμένους που θα δούμε στα εβδομαδιαία Τalks σου και να μας πεις ποιο ήταν το κριτήριό σου όταν τους επέλεγες.

Είναι φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι που εκτιμώ ότι θα έχουν κάτι αρκετά ενδιαφέρον να μοιραστούν.

Από την Τραβιάτα στο Ηρώδειο στο Magic Box στο Utopia και με μια μακρά απόλυτα πετυχημένη πορεία με εμβληματικές παραστάσεις στο παρελθόν, εκπληκτικά καστ, διθυραμβικές κριτικές. Θέλουμε να μας πεις ποιο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό σου που μπορούν πάντα να εντοπίσουν οι άνθρωποι που σε ακολουθούν στα projects σου, κάτι σαν "προσωπική σφραγίδα" σου.

Τα πάθος για αυτό που κάνω που γίνεται εμμονή μέχρι να ολοκληρωθεί και αμέσως μετά γίνεται μια εμπειρία για τον άλλο.